Výroba mýdla

Mýdlo dnes bereme jako samozřejmost. Ale v dřívějších dobách jej používali jen ti nejbohatší. Výroba mýdel z rostlinných olejů se soustřeďovala nejdříve ve francouzském městě Marseilles, poté v Janově a nakonec v Benátkách. Ve střední Evropě nebyla příliš známá, přestože se sem mýdla hojně dovážela. Jemná kulatá mýdla tohoto typu známá jako „mýdlové koule“ byla vyráběna v malých dřevěných formách.
„Mýdlové koule“ se tvarovaly z mýdlové směsi jemně vonící po bylinkách, kořenech a přírodních esenciálních olejích. Svou vůni si dlouho udržela díky pudru z kořene (oddenku) kosatce florentinského a pryskyřice benzoin, tedy látek, které pro uchování vůně přidáváme do ručně vyráběných mýdlových koulí podle receptu z 16. století i dnes. Sami si můžete výrobu takového mýdla vyzkoušet v naší lékárně.